Utförsäljning

Nu skall apotekn säljas ut. Avregleringen av samhällets olika funktioner fortsätter.

Nu blir det billigare och bättre precis som på andra områden man avreglerat!

35 Responses to Utförsäljning

  1. Robert Johansson skriver:

    Ingenting vi avreglerat har blivit billigare!, nu genomskådar jag givetvis din ironi, men …
    Avregleringen av el marknad.. etc, men utförsäljningarna av statlig egendom är väl värst?
    Priset togs väl av utförsäljningen av Telia aktien, ett företag som svenskja folket ägde, och som man sen lurade invånarna till att köpa en gång till.

    Eller Assi Domän, där vi sen köpte till baka alla skogar som var skyddsvärda i Sveaskog! dvs vi sålde det vi ägde, och köpte tillbaka det dyrare. Smart!

  2. Kalle skriver:

    Ska ”allting” vara i statlig ägo? Låter som Sovjet i mina öron.

    Jag kan inte se några fördelar med att köpa min öl eller mina huvudvärkstabletter av staten.

    En av de stora revolutionerna i mitt liv var när jag slutade gå till folktandvården och istälet började besöka en privat tandläkare. Skillnaden var som natt och dag. Då hade jag ändå testat 3 olika tandläkare inom folktandvården.

    De apoteksanställda verkar positiva i alla fall.

  3. svenliljegrensr skriver:

    Kalle/
    Jag tycker du drar för stora växlar på mitt inlägg.
    Sverige har ALDRIG, jag säger ALDRIG varit nära planekonomi!
    Redan på 40-talet fanns alternativ till folktandvården. Varför bytte du folktandvården mot privat tandläkare?

    Vad är nackdelen med att köpa öl och Treo från Apoteksbolaget.`Tror du det kommer att bli billigare med privata apotek och ”systembolag”?
    Vi få r ser! Inget som privatiserats har blivit billigare!!
    Det är så att ni söm är ekonomiskt oberoende kan välja vad ni vill, vi/de som inte är det har det sämre beställt!Har du exempel på att avreglering privatisering har gjort saker/tjänster billigare?

  4. svenliljegrensr skriver:

    Öl från Systembolaget skulle det vara!:-)

  5. svenliljegrensr skriver:

    Faktum är att under brattsystemet kunde man få förskrivet starköl på apoteket. Det fanns inte på Systembolaget! De ni!!!

  6. Johannes Carlberg skriver:

    haha jag tycker de ska avreglera allt enbart för att du ska kunna öppna det där Apoteksbolaget du skriver om, Sven. Given succé! Du skulle ha något att erbjuda åt alla och envar, pillertrillare såväl som a-lagare, kom och köp! 😉

  7. Kalle skriver:

    ”Det är så att ni söm är ekonomiskt oberoende kan välja vad ni vill, vi/de som inte är det har det sämre beställt!”

    Om det vore så väl att jag var ekonomiskt oberoende… då hade jag bjudit dig på atmosfär-lunch varje vecka 🙂

    Ett exempel på en avreglering som blivit billigare är ju telefonin- Den har ju dessutom blivit mycket bättre. Minns du hur det var att ringa till Telia?

    Taxi har väl också blivit billigare.

    Vi ska ju inte tro att staten håller nere priserna för att vara snälla. Tjänar dom inte tillräckligt på sina bolag, tas det ju igen på skatten i förlängningen.

    Anledningen till att jag bytte tandläkare var att jag var missnöjd med min tandläkare. Det blev dessutom billigare för mig!

  8. Kalle skriver:

    Flyget har väl också blivit billigare…

  9. svenliljegrensr skriver:

    På tal om taxi! Jag mötte en engelsk vän vid Centralen och ahn ville alldlesbestämt ha en en Taxi. Den kostade 197:- från Centralen till Banérsgatan!! Så mycket för den avregleringen!!
    Det är inte billigare att ringa. Det finns fler sätt! Skillnad.

  10. Henrik skriver:

    Klart som fan att det är billigare att ringa. Är det bara jag som kommer ihåg telias horribla priser när de hade monopol? Det enda staten ska sköta är att hålla koll på företagen så att de inte kör sina kartellpriser.

  11. Kalle skriver:

    Lurendrejare och bluffmakare finns det överallt!

    Tex hade jag ett extrajobb på ett företag som kom från gamla Televerket. DÄR fanns skojare. De nya blev snabbt åthutade och tillsagda att inte jobba för hårt och snabbt. Hela dagen gick åt till att göra så lite som möjligt. De drog stories om hur det var på gamla televerkettiden, de kunde åka ut 6-7 pers på ett jobb som egentligen bara kräver en. Fick de fika där de var och utförde jobbet så tog dom inte betalt osv…

    Jag vill då inte att mina skattepengar gå till sån verksamhet. Och nej jag överdriver inte. Jag drar heller inte ALLA på gamla televerket över en kam. Men majoriteten. Det låter hemskt, men orden är inte mina egna utan folk som jobbat. där.

    Och ang ringa.
    Visst har det blivit billigare! För inte alltför länge sen var telefonräkningen en skräck för tex tonårsföräldrar. Idag kan du ta en fast summa och ringa hur mycket som helst. Till ett ok pris dessutom. Våra minuttaxer idag är väl lägre än de var i början på 90-talet.

  12. Grodan Boll skriver:

    Avreglering handlar väl inte om att saker och ting ska bli billigare. Det innebär bara att det blir avreglerat.

    Om staten kan tjäna pengar på det de vill sälja så är det ju bra.

  13. Per Erik / Mix skriver:

    Med Taxi var det väl så att det inte ens var lönt att försöka få tag på en bil på en fredagkväll. Vid Centralen var köerna halvtimmeslånga när man kom med tågen och ringde man så fick man ”Taxi var god dröj” i örat. Så nog var Taxiavregleringen av godo.

    Vi (tillsammans med Nordkorea och Cuba) är ensamma om att apoteksmonopol. Det innebär att vi har särklassigt minst antal apotek i västvärlden och därmed en tillgänglighet som är totaltkass.

    Systembolaget är möjligen OK, men om det nu är så illa att vi dricker så totalförbjud all försäljning av alkohol. Lägg ner Systemboleget också i så fall.

    Men Vin&Sprit skulle väl i alla fall inte vara i stalig ägo. Att tillverka vodka är ingen statlig angelägenhet tycker jag. Är det viktigt så får väl staten köpa upp alla Cognacs tillverkare och Whiskyproducenter i världen också.

    I min värld ska staten sköta det gemensamma och sätta upp regelverk för hur vi andra och företagen ska sköta oss. Sen är det bra med så många leverantörer av tjänster och produkter som möjligt för då tillåts andra metoder att producera och leverera och kanske kan man flyga till Rivieran för 515 kr t.o.r som jag ska i kväll med ett vinstgivande RyanAir i stället för att betala 4 000 kr för samma resa med ett förslustbringande SAS där en kapten aldrig skulle hjälpa till med andras sysslor utan skrida fram i gångarna med sin fina mössa i stället.

  14. Kalle skriver:

    Jag instämmer med Grodan Boll, avreglering handlar för mig inte enbart om att saker och ting ska bli billigare. Det är dock det enda argumentet som alla motståndare kör med.

    Jag tycker det känns som en kommuniststat att bolag och hela branscher ska vara reserverade för statliga intressen.

    Per Eriks exempel med apoteket är ju slående. Vi, Nord Korea och Cuba. Vi är verkligen i ”fint” sällskap.

  15. anabanana skriver:

    Jag tycker det är asbra med privatisering av just apotek. Det borgar för kvälls och natt öppet som är guld värt för till ex. arbetande barnfamiljer. Det samma gäller för de nya vårdhälsovalet som gör att man numera inte behöver begära ledigt från jobbet utan kan besöka läkaren på kvällstid.:)

  16. Garpe skriver:

    Ser ingen nackdel i detta. Skulle man däremot kommunaliserat dem hade det däremot varit tack och goodbye.

  17. Bosse skriver:

    Har flyget blivit bättre och billigare sedan avregeleringen? Elisabeth Höglund tyckte iallafall inte detta på tv i morse!
    Gammel moderaten Björk sa att Sverige var ett av få länder som överhuvudtaget har speciella apotek….Snacka om överdrift-allt för att försvara utförsäljningen!!!

  18. Kalle skriver:

    Bosse

    Vilka andra länder har statliga apotek då?

  19. Bosse skriver:

    KALLE:Jag skrev inte ”statliga apotek”,(läs gärna mina texter ordentligt nästa gång), jag skrev ”speciella apotek”, då menade jag såklart speciella butiker som säljer läkemedel, ej vanliga matbutiker/skoaffärer som har en liten avdelning med läkemedel bland andra varor.
    På tal om utförsäljning av staliga instutioner, varför inte sälja ut kungahuset? Eller tycker vi att det är OK att spela i samma liga som ex saudiarabien med en så gammal och omodern sak som ärftliga titlar?
    Är det OK att vara som saudiarabien men inte ok att vara som Kuba?
    Sälj kungen till storföretagen!

  20. Jonas skriver:

    Håller med MIX

    tillgängligheten och servicen kommer förhoppningsvis bli bättre, priserna bör gå ner när flera alternativ finns.

  21. Kalle skriver:

    Bosse,

    Varför tar upp Saudi och inte England, Kanada, Spanien, Holland, Norge, Japan mfl…? Passade det ”krossa-kapitalismen-bosse” bättre? Jämförelsen Sverige/Nord Korea/Cuba är ju relevant eftersom det inte finns andra med statliga apotek. Men dessa länder är väl en förebild för dig?

    Faktum är att det svenska kungahuset har noll makt i Sverige. Vi ”investerar” pengar i apanage och får tillbaka i reella inkomster och goodwill. Kungahuset är inget jag tar strid för. Men där finns ju andra saker i vårt land jag hellre avskaffar än det. Faktum är att vårt kungahus är extremt uppskattat utomlands.

  22. Edward i Orlando skriver:

    Sen tidigt 80-tal har vi blivit lärda att staten löser inget – Staten är problemet. Den fria marknaden självreglerar och löser allt, bla, bla, bla.
    Ni som är så emot statligt ägande och bestämmande – flytta till Somalia. Ingen regering, mycket fri marknad: en kapitalistisk dröm.

    Himmelsblå hälsningar

  23. Kalle skriver:

    Edward i Orlando

    Ja och ni som gillar statligt ägande; flytta till Nord Korea! Skön höjd på debatten!

  24. Micke skriver:

    Den med taxi var väl inget bra exempel, lurendrejare finns oavsett vem det tillhör.

    Fick en gång ”betala” nästan 400:- att åka taxi från centralen till värnhem. La en hundring på stolen och gick. En hundring var mer än det kostade gången innan så han trodde han kunde lura mig för att jag hade resväska, pffft

  25. Edward i Orlando skriver:

    Hej Kalle:

    Tack för komplimangen. Jo, som du säger så ville jag sätta ribban på en lämplig höjd.
    Nej, men ärligt talat, så har jag under de senaste 8 åren i USA blivit så frustrerad på hur republikanerna lyckats slå blå dunster i ögonen (tills i höstas) på väljarna om den privata sektorns excellens. Och samtidigt flyttat den amerikanska ekonomin till ruinens brant.
    Att ha en republikan i regeringsposition är lika vettigt som att ha en vegan som chef för en charkuteributik – självuppfyllande katastrof!

    Himmelsblå hälsningar!

  26. Kalle skriver:

    Jag trodde vi pratade om Sverige och våra problem/möjligheter.

  27. Edward i Orlando skriver:

    Problematiken med statsägd vs privat är till stora delar den samma överallt. Men ofta samma grundtanke bakom.
    Den fria kapitalismen är idag lika nattstånden som det sovjetiska statsägandet.
    En gyllene mellanväg måste hittas. Min oro är att många i Sverige blir ”hemmablinda” och ser just privatisering som en lösning efter alla dessa år av motsatsen. Det är en svår situation, men snälla, ta de lungt. Tror ingen i Sverige har en aning om hur överjävligt det är för många i dagens USA, där banditkapitalismen har regerat sen 80-talet. Och allt i den fria företagsamhetens heliga namn.
    Himmelsblå hälsningar! Se, inga vänsterröda hälsningar:)

  28. Bosse skriver:

    KALLE:I Finland och Norge har apotekets priser skjutit i höjden efter avreglerinagarna och man misstänker kartellbildningar där 2-4 företag sätter priserna, detta har fått mycket kritik därborta, men marknadens monopol i form av karteller är alltid bättre än statligt monopol? Visst var min jämförelse med arabien haltande men ni nyliberaler tror er kunna tysta kapitalets kritiker genom att tjata om kuba och korea/kina men att man sällan ser/hör liberaler kritisera brutala kapitalist länder som ex mellanösterns oljeländer som är polare med USA, det verkar ok att kapitalist länder med ex olja inte styrs demokratiskt men Kuba måste förvandlas till en demokrati? Är det inte lika viktigt att alla länder är sk demokratier? Inte bara sk kommunist länder? Dessutom vet vi inte hur mycket Sverige som land/stat får in varje år pga kungahuset, däremot vet vi hur mycket detta konservativa spektakel kostar oss skattebetalare!

  29. Sladjan skriver:

    Edward i Orlando:

    Att ta upp USA i det här sammanhanget är inte speciellt relevant, då USA är ett land fullt av motsägelser. De har bl.a. fortfarande ett socialiserat postväsende, men en privt centralbank! Hur ska man då kunna jämnföra det med Sveriges situation?

  30. Sladjan skriver:

    Edward i Orlando:

    Att ta upp USA i det här sammanhanget är inte speciellt relevant, då USA är ett land fullt av motsägelser. De har bl.a. fortfarande ett socialiserat postväsende, men en privat centralbank! Hur ska man då kunna jämföra det med Sveriges situation?

  31. Linus skriver:

    Det spelar ingen roll om det är staten heller en privat ägare. All monopol blir förkastligt. Jag förstår inte ivrarna som tror att det blir bättre på privat väg. Det är trots allt mångfalden som visar vägen. Jag tror på statlig väg men med mångfaldslösningar.

    /Linus

  32. Edward i Orlando skriver:

    Hej Sladjan:
    Som jag sa tidigare så kan de specifika exemplen inte jämföras. Men däremot den generella debatten.
    Vad jag ofta, med bävan, uppfattar är att man i Sverige ser på USA som ett exempel. Och jag håller med: men se det som ett skräckexempel, speciellt de senaste 8 åren, men egentligen från Reagans tid (för Clinton var samma skrot och korn) med mantrat att allt statligt är dåligt. Den privata sektorn och ”marknaden” självreglerar. Jovisst…..
    Himmelsblå hälsningar!

  33. Kri skriver:

    Apoteken har en viktig samhällsfunktion. Det är därför det inte borde utsättas för marknadsekonomins krafter. Hur ekonomiskt kommer det vara att driva ett apotek i Burträsk? Dessutom är apoteksbolaget ett väl fungerande företag där säkerhet prioriteras högre än vinst.
    Exemplen i våra grannländer visar att priserna inte alls kommer att sjunka utan tvärtom. Vi kommer att ha apotekskarteller i sverige inom 10 år, det kan jag nästan garantera.

  34. Kalle skriver:

    I burträsk borde då den lokala ica-handlaren kunna agera apotek.

    Simple as that!

    I Tysland blir ingen utan medicin.

    När jag bodde i München under tre år, hade vi 4 apotek på min gata. Priserna var definitivt inte högre än i Sverige.

  35. Johan skriver:

    Ni glömmer en viktig sak. Många farmacevter blir säkert nöjda över att slippa ett ”Berufs-verbot-liknande” tillstånd.
    Och mängder av statsapotek ska ju finnas kvar.
    Konkurrensen kommer att bli både service- och tjänstedrivande på ett par tre års sikt.

Lämna en kommentar